Nyhed

Bedre støtte til LGBT+personer med spiseforstyrrelser eller selvskade

Foreningen Spiseforstyrrelser og Selvskade og LGBT+ Danmark går sammen for at skabe mere viden om og udvikle tilbud til LGBT+personer, som kæmper med spiseforstyrrelser eller selvskade.

Selvskade dreng

Ensomhed, mistrivsel og en følelse af at være forkert præger mange unge LGBT+personer, og for en stor del fører mistrivslen til spiseforstyrrelser eller selvskade. Faktisk tyder det på, at andelen af LGBT+personer, der har skadet sig selv, eller har en spiseforstyrrelse, er mere end dobbelt så høj som hos heteroseksuelle og ciskønnede. 53 procent af unge LGBT+personer i alderen 13-25 år har skadet sig selv med vilje, og 40 procent har haft en spiseforstyrrelse.

Spiseforstyrrelser og selvskade er i forvejen komplicerede problematikker, men når de kombineres med problematikker omkring kønsidentitet og seksualitet, bliver udfordringerne kun endnu sværere at håndtere. Blandt andet fordi mange LGBT+personer oplever barrierer, når de søger hjælp i sundhedssystemet. 

LGBT+ Danmark og Foreningen Spiseforstyrrelser og Selvskade er derfor gået sammen for at udvikle tilbud målrettet unge LGBT+personer, der kæmper med spiseforstyrrelser eller selvskade. Samtidig vil de to organisationer klæde hinandens ansatte og frivillige rådgivere på for at sikre kvalificeret rådgivning i krydsfeltet mellem at være udfordret på sin identitet og at være selvskadende eller have en spiseforstyrrelse – uanset hvilken af de to organisationer, den unge henvender sig til.

Formålet med indsatsen er at hjælpe især unge LGBT+personer ud af deres mistrivsel, spiseforstyrrelse eller selvskadende adfærd og tilbage på sporet til et liv med trivsel, uddannelse, fritidsinteresser og et socialt liv, hvor de tør stå frem som dem, de er, og søge hjælp til det, der er svært. 

”Mange af de unge, der ringer til os, fordi de skader sig selv eller har en forstyrret spisning, kæmper også med at finde sig selv i deres kønsidentitet eller seksualitet. Vi vil gerne blive bedre til at tale med dem og rådgive dem, og vi glæder os til sammen med LGBT+ Danmark at kunne tilbyde lige netop denne gruppe unge den hjælp, de har brug for,” siger Laila Walther, direktør for Foreningen Spiseforstyrrelser og Selvskade.

”Vi taler jævnligt med mennesker, der har det virkelig dårligt psykisk, og jeg glæder mig til, at vi bliver endnu bedre til at se symptomerne på spiseforstyrrelser og selvskade i vores rådgivning. Det vil vi nu blive klædt på til, så vi bedre kan hjælpe de ramte videre til den støtte eller behandling, de har brug for,” siger Susanne Branner Jespersen, sekretariatschef i LGBT+ Danmark.

Projektet er støttet af Dronning Margrethes og Prins Henriks Fond og Jascha Fonden.