Behandling af tvangsoverspisning (BED)

Er du over 18 år og berørt af spiseforstyrrelsen tvangsoverspisning i mild til moderat grad? Så er vores behandlingsforløb måske noget for dig.

Formålet med behandlingen er at støtte dig i at komme ud af en hverdag styret af overspisninger og negative tanker om krop, mad og vægt.

Vi tilbyder behandlingen i Aarhus, København og digitalt.

OBS: Ventelisten er desværre lukket pt., men nederst på denne side kan du skrive dig op, så du hører fra os, så snart ventelisten åbnes igen.

Kendetegn ved tvangsoverspisning – også kaldet Binge Eating Disorder (BED)

  • Du overspiser i hemmelighed, fordi det er forbundet med stor skam.
  • Du spiser på kort tid meget store mængder mad – ofte det dobbelte af, hvad andre ville spise ved en lignende lejlighed. Samtidig har du en følelse af kontroltab, og at du ikke kan stoppe med at spise, selvom du måske er mæt.
  • Tanker om mad og vægt fylder uforholdsmæssigt meget. Du tænker hele tiden: ”Hvad skal jeg spise næste gang?”. Bagefter er du fuld af selvbebrejdelse over det, du lige har spist.
  • Vægt og figur vil ofte være afgørende for, hvad du synes, du er værd som menneske. Går vægten op, føler du dig som en fiasko.
  • Du har ofte mange regler for, hvad du må spise og ikke spise. Jo mere, du har overspist, jo skrappere bliver reglerne næste dag. Dit spisemønster er derfor ofte kaotisk og præget af først for lidt mad og så for meget.
  • Du kaster ikke op efter måltider, som man ser ved bulimi, og spisningen opleves ofte som en slags frirum for svære tanker og følelser.
  • Du har typisk gentagne og store vægtudsving.

Der findes forskellige grader af BED: mild, moderat, alvorlig og ekstrem. Graden defineres ud fra, hvor mange overspisninger man har om ugen, og om andre lidelser spiller ind, fx angst, traumer og depression.

Jeg har helt klart fået en større livsglæde. Jeg har gjort op med alle ting på min forbudt-liste og nyder både mad og livet mere. Min spiseforstyrrelse begrænser mig ikke længere i forhold til ting, jeg har lyst til. Jeg er gladere og føler mig fri.
 Deltager fra tidligere behandlingsforløb.

Behandling i grupper

Behandlingsforløbet er gruppebaseret og varer cirka seks måneder. Hver gruppe består af otte deltagere, som mødes i tre timer én gang om ugen i dagtimerne.

Psykoterapi er et centralt element i behandlingen og undervejs i forløbet suppleres der med diætistvejledning. Der vil både blive arbejdet med det psykologiske aspekt og med konkrete adfærdsændringer.

Behandlerne er uddannede psykologer og socialrådgivere, og alle har en relevant psykoterapeutisk baggrund og erfaring med behandling af spiseforstyrrelser.

Jeg har fået meget ud af forløbet, men mest af alt følelsen af, at jeg ikke er alene. Der er andre, der har det som mig, og som kan støtte, hjælpe og måske endda sætte ord på nogle af de følelser, jeg ikke selv kunne sætte ord på.
Deltager fra tidligere behandlingsforløb.

Inddragelse af netværk

Vi mener ikke, at man skal klare en spiseforstyrrelse selv. Derfor vil dine nærmeste pårørende og venner blive inviteret til at deltage i aktiviteter, som ruster dem til at forstå dig og støtte dig i at komme ud af din spiseforstyrrelse. Du vælger selv, hvem i dit netværk du har lyst til at invitere.

Er behandlingen den rette for dig?

Behandlerne vurderer i samråd med dig, om behandlingsforløbet er det rette for dig.

Succesfuld behandling af tvangsover-spisning

I 2019-2021 gennemførte 173 personer et lignende behandlingstilbud for tvangsoverspisning hos os. Evalueringen viser, at ni ud af ti ikke længere led af tvangsoverspisning efter behandlingen. 

Du kan læse evalueringen her.

Du skal blandt andet kunne svare ja til, at:

  • Du er indstillet på at ophøre med at være på slankekur
  • Du er indstillet på at lave adfærdsændringer og etablere en stabil spisning
  • Du har overskud til at starte i behandling og arbejde med spiseforstyrrelsen
  • Du ikke aktuelt er i anden behandling
  • Din BMI er på 45 eller derunder
  • Vi må være i kontakt med din læge

Er du interesseret i tilbuddet?

Så udfyld nedenstående formular for at blive skrevet på venteliste. Når det bliver din tur på ventelisten, vil du blive kontaktet af en af vores behandlere med henblik på at afklare, om tilbuddet er det rette for dig.

I formularen skal du besvare nogle spørgsmål, der har til formål at sikre, at du kun kommer til at stå på venteliste, hvis du som udgangspunkt er indenfor tilbuddets målgruppe. Målgruppen er mennesker med milde til moderate symptomer på BED.

Der kan være forhold i dit liv såsom andre psykiske diagnoser eller type 1-diabetes, der vil kunne betyde, at du ikke kan få behandling hos os. Flere psykiske lidelser kan i kombination med BED være en kompleks behandlingsopgave og vil ofte kræve en anden faglig indsigt, end vi umiddelbart kan tilbyde.

Er du ikke i målgruppen?

Når du læser spørgsmålene i formularen, viser det sig måske, at du ikke er i målgruppen for tilbuddet. I så fald opfordrer vi til, at du søger hjælp hos din læge eller hos andre behandlingssteder.

Du er også velkommen til at se, om du vil have glæde af et af vores rådgivningstilbud. Vores telefonrådgivning har åbent hver mandag og torsdag kl. 9-19 samt tirsdag og onsdag kl. 16-19 på 7010 1818.

Du er desuden velkommen til at kontakte projektleder Stine Bay på stb@spiseforstyrrelse.dk.