Min ven har en spiseforstyrrelse eller skader sig selv

Det kan være svært at navigere i et venskab, hvor den ene har en spiseforstyrrelse eller skader sig selv. Hvordan agerer jeg rigtigt i sådan en situation og hvad er min rolle egentlig? Vi har samlet vores bedste råd til dig, som har en ven med en spiseforstyrrelse, eller som skader sig selv.

To personer går sammen i en skov

Du må godt spørge, hvordan du er den bedste ven

Når din ven har en spiseforstyrrelse eller skader sig selv, er det helt naturligt at jeres relation ændrer sig. Det kan derfor være godt, både for dig og din ven, at have en samtale om, hvordan du kan være den bedste ven i den nye situation. Du kan fx sige: ”Jeg ved godt, at du går gennem noget meget svært”. Og spørge: ”Hvad har du mest brug for lige nu?”. På den måde kan det være lettere at finde ud af, hvordan du bedst kan støtte din ven. Det er vigtigt, at du ved, at du ikke selv skal regne det ud.

Måske har din ven brug for at snakke meget om det, eller måske har han eller hun mest brug for, at du bare er der – og jeres venskab bliver et frirum fra spiseforstyrrelsen eller selvskaden.

Sæt dine forventninger lidt ned

Det er utrolig svært at være den, der kæmper med spiseforstyrrelsen eller lysten til at skade sig selv, og det er en lang proces at komme ud på den anden side. Derfor skal du også huske på, at det er helt normalt, at din ven i en periode kan mindre, end han eller hun plejer. Jeres venskab kan derfor også godt blive noget andet, end hvad det var før. Det betyder ikke, at din ven er ligeglad med dig, men blot at der er andet, der fylder mere hos ham eller hende lige nu.

Det er vigtigt, at du forsøger at møde din ven i hans eller hendes nye situation så blidt og omsorgsfuldt som muligt. Og husk på, at det ikke er din ven som ikke har samme lyst til fx at ses med dig, men sygdommen der forhindrer ham eller hende i det. Måske kan det hjælpe dig at trække på andre venner i den tid, hvor din ven med en spiseforstyrrelse eller selvskade måske ikke kan være der i lige så høj grad som han eller hun plejer at være.

Hold fast i at være venner

Du kan måske blive i tvivl om, hvordan du skal være overfor din ven, og om du skal være på en anden måde, end før han eller hun fik en spiseforstyrrelse eller begyndte at selvskade.

Mange, som er berørt af en spiseforstyrrelse eller selvskade, synes, at det er rart at blive set og mødt på samme måde som før. Derfor kan det også være rart at være sammen med sine venner på en måde, hvor man bare er venner, og hvor den berørte, ikke behøver at føle sig syg. Det kan være en hjælp, at du prøver at holde fast i de ting, som I kunne lide at lave sammen før – fx at se en film eller en serie – så din ven også kan få et åndehul fra problemerne. Fortsæt også med at tale om de ting, I plejer.

Pas på dig selv 

Det er vigtigt at huske på, at det ikke er dit ansvar, at din ven får det bedre. Du kan hverken få sygdommen til at forsvinde eller gøre den værre, men du kan gøre en stor forskel ved at være der.

Samtidig er det også vigtigt, at du husker at passe på dig selv. Hvis det hele bliver lidt for meget, kan det også hjælpe at tage en pause, hvor du laver nogle andre ting, som gør dig glad og giver dig energi. På den måde kan du også få mere overskud til at støtte din ven.

Det er vigtigt at tale med nogen

Vi ved, at det er udfordrende og hårdt at være pårørende til en, der er ramt af en spiseforstyrrelse eller selvskade. Vi taler med mange pårørende, som har brug for at dele deres bekymringer og snakke med andre om det, der fylder. Hvis du føler et for stort ansvar, kan det hjælpe at snakke med dine forældre eller andre voksne, som du føler dig tryg ved.

Du er også meget velkommen til at kontakte vores rådgivning eller skrive til vores brevkasse. Vi taler, chatter og sms’er med mange pårørende og vil også meget gerne lytte til, hvordan det er for dig at have en ven som har en spiseforstyrrelse, eller som skader sig selv.

Læs mere om vores tilbud her.