Børn af forældre med en spiseforstyrrelse

Foreningen Spiseforstyrrelser og Selvskade har gennemført en kvalitativ undersøgelse blandt børn af forældre, der har en spiseforstyrrelsen. Undersøgelsen stiller skarp på de udfordringer, som børn kan stå overfor, når en forældre lider af en spiseforstyrrelse, og viser dermed, hvordan en forældres spiseforstyrrelse påvirker hele familie - og ikke mindst børnene.

Overordnet understreger undersøgelsen vigtigheden af, at der ikke kun tilbydes behandling og hjælp til den forælder, der har en spiseforstyrrelse, men at der også gives målrettet støtte og hjælp til deres børn. Undersøgelsen viser nemlig, hvordan en forældres spiseforstyrrelse har store konsekvenser for børnene, da det blandt andet forårsager bekymringer, overansvar og manglende kommunikation, men særligt påvirker barnets eget forhold til krop og mad negativt. Undersøgelsen viser da også, at nogle af børnene selv har udviklet en spiseforstyrrelse, mens andre fortæller om risikoadfærd med lavt selvværd, og hvor indtagelse af usund mad er forbundet med stor skyldfølelse, gentagne slankekure eller mad, som bruges som trøst. 

Undersøgelsen viser endvidere, at barnet ofte bliver omsorgsgiver, og forældrenes spiseforstyrrelse skaber derfor angst og bekymringer hos børnene, og bliver en begrænsning for deres sociale liv. Derudover ser vi, at børnene ofte ikke bliver tilbudt hjælp, ligesom de ofte ikke selv deler deres tanker og oplevelser med andre. Foreningen Spiseforstyrrelser og Selvskade anbefaler derfor til, at andre voksne omkring børn, hvis forældre, der har en spiseforstyrrelse, skal spørger aktivt ind til dem og tage ansvar for, at de får den rette støtte og hjælp. Find flere anbefalinger i rapporten. 

Rapporten er fra 2014, og er baseret på 15 dybdegående kvalitative interviews med børn af forældre, der har eller har haft en spiseforstyrrelse.