Gode råd til en bedre jul med en spiseforstyrrelse

Mange, der er berørt af en spiseforstyrrelse, er bekymrede for julen, og det samme er deres pårørende: Hvordan kan højtiden tilrettelægges, så der tages hensyn til den berørte, og traditionerne samtidig bevares?

Julekugle, gran og kanelstænger

Hold jul, som I plejer

Det kan føles utrygt for den berørte, hvis julen bliver lavet helt om. Og det kan give dårlig samvittighed, hvis han eller hun føler, at julen bliver ødelagt for resten af familien. Det betyder dog ikke, at man ikke kan tage hensyn eller fx lave sundere alternativer til julebordet. Tal gerne i god tid med den berørte om eventuelle nye retter eller salater, der kan gøre det lettere for vedkommende at spise med.

Hyg jer med juletraditioner uden mad

Det er ikke alle julens traditioner, der behøver at inkludere mad. Find nogle hyggelige juletraditioner uden mad, så den berørte oplever, at julen ikke kun handler om at spise. Det kan samtidig betyde, at den berørte ikke i samme omfang vil føle sig anderledes og ekskluderet.

Respektér, hvis den berørte ikke har lyst til at være med

Det kan være vanskeligt for den berørte at leve op til de mange forventninger, der er omkring fejring af julen. Det kan derfor være en fordel at lade den berørte vælge, hvor meget vedkommende kan og vil deltage. Gør det klart, at det er acceptabelt at melde fra til både sociale arrangementer og maden. Spørg nysgerrigt og omsorgsfuldt til, hvordan du kan være en god hjælp for vedkommende i juledagene.

Planlæg julen sammen, og lav aftaler på forhånd

Mange ting kan planlægges på forhånd, som kan gøre julen nemmere for den berørte. Planlæg fx, hvad I skal spise, hvem der skal tilberede maden, hvornår I skal spise, og måske også hvor længe I skal spise. Tal også gerne om hvem, der skal deltage i julearrangementerne, og hvem den berørte eventuelt gerne vil sidde ved siden af under middagen. Det er er vigtigt, at den berørte inddrages i planlægningen af julen, fordi det kan skabe tryghed og en følelse af kontrol.

Kommentér ikke den berørtes spisning

Det er vigtigt, at hverken familien eller andre kommenterer den berørtes madindtag, hvad enten det er meget eller lidt. Hvis du som forælder er bekymret for, at bestemte familiemedlemmer af uvidenhed kunne komme til det, så tal gerne med dem på forhånd.

Støt, og udvis forståelse

Husk at vise forståelse for, at det er svært at fejre jul, når man har en spiseforstyrrelse, og støt den berørte i de svære situationer. Det kan fx være ved at hjælpe med konkrete ting eller ved at udvise opmærksomhed og være til stede, hvis den berørte har brug for det. Mange forældre er i tvivl om, hvad de må spørge til. Du kan sjældent gøre noget forkert, hvis du spørger nysgerrigt og omsorgsfuldt.

Tal ikke om bekymring for din vægt eller indtag af julemad

Undlad at udtrykke bekymring om dit eget indtag af fed julemad. Vi har ofte en tendens til at sige: ”Ej, til januar, så skal det altså være slut. Jeg har jo taget alt for meget på.” Det kan være sårende for den berørte og kan potentielt sætte negative tanker i gang.

Har du selv en spiseforstyrrelse? Brug vores copingplan som værktøj

I løbet af julen 2022 brugte Frederikke Rovelt en copingplan til at komme bedre gennem julen med sin spiseforstyrrelse. For at hjælpe andre har hun været så sød at dele planen med os, som vores behandlere har hentet inspiration fra, så du nu kan downloade en copingplan. Planen hjælper dig blandt andet med at forberede dig på julearrangementer og med at identificere, hvem og hvad der kan hjælpe dig, når det bliver svært.