Mænd har ikke spiseforstyrrelser

Tvangsoverspisning

34-årige Jesper Nielsen mener, at der er alt for lidt fokus på, at mænd også kan have spiseforstyrrelser.

BED_Jesper_1600x1000

At være mand med en spiseforstyrrelse er anderledes og mere tabubelagt end for kvinder. Jeg tror, det skyldes, at kvinder har flere at spejle sig i: Langt flere står frem på de sociale medier, og der bliver generelt talt mere om kvinder med spiseforstyrrelser.

Derfor så jeg det ikke som en mulighed, at jeg kunne have en spiseforstyrrelse, for det havde mænd jo ikke. Når jeg gang på gang tog på efter en periode med restriktiv spisning og slankekure, skyldtes det udelukkende, at jeg var svag.

Det er en svær følelse at rumme, for mænd er stærke. Det gav mig et enormt negativt selvbillede.

Men efter jeg begyndte i behandling i Foreningen Spiseforstyrrelser og Selvskade, efter 17 år med store vægtudsving, var det ikke svært for mig at acceptere, at jeg havde en spiseforstyrrelse: Jeg var træt og orkede ikke det gamle mønster længere – mand eller ej.

Jeg er blevet mere åben

Tidligere var jeg slagteriarbejder og arbejdede stort set kun sammen med mænd. Hvis jeg stadig var ansat der, ville jeg ikke have haft modet til at starte i behandling. For det var ikke ligefrem følelser, der blev snakket om i frokostpausen, men snarere ’øl, fisse og hornmusik’.

Den slags emner fremmer ikke kontakten til ens følelser – slet ikke, når man som jeg er vokset op i en familie, hvor man ikke taler om, hvordan man har det.

I dag har jeg et arbejde med flere kvindelige kollegaer, og det har en positiv indflydelse på min åbenhed i forhold til spiseforstyrrelsen. Jeg finder det mest naturligt at tale med dem fremfor mine mandlige kollegaer.

Kvinderne er mere åbne og spørgende og giver mig positiv respons. Det føles mere trygt at tale med dem.

BED: Ret til behandling

Op mod 50.000 danskere lider af BED (tvangsoverspisning). Men lige nu er der ikke engang 400 pladser til behandling af BED i psykiatrien om året. Det betyder, at der er plads til færre end 1 ud af 100 med BED. Det er alt, alt for få pladser – og det har store menneskelige omkostninger!

Mange, der lider af BED, oplever stor mistrivsel med negative følelelser som skam, lavt selvværd og en følelse af at være forkert. Mange fortæller om, at de mødes af fordomme og diskrimination, hvilket kan føre til isolation, ensomhed, depression og selvmordstanker.

Personer, som er diagnosticeret med BED, har ret til behandling! Derfor kræver vi, at politikerne på Christiansborg sikrer de nødvendige midler, så flere kan få behandling.

Læs mere, og skriv under på vores krav om flere behandlingstilbud her >>