Debat

Alt for få behandles for overset spiseforstyrrelse – lad os give dem den hjælp, de har brug for

Op mod 50.000 mennesker lider af tvangsoverspisning i Danmark. Alligevel kan færre end 400 komme i behandling hvert år. Det er på tide, at Folketinget sikrer, at mennesker med tvangsoverspisning kan få den hjælp, de har ret til.

Laila Walther

Indlægget er skrevet af Laila Walther, direktør i Foreningen Spiseforstyrrelser og Selvskade, og blev bragt i Berlingske 15. maj 2024.

»Jeg lærte at tage mig selv alvorligt. Jeg fandt min stemme, og for første gang i mit liv gav jeg mig selv lov til at se på mine behov, hvad jeg havde brug for, og hvor mine grænser gik.«

Sådan fortæller en af de kvinder, der har været i behandling for spiseforstyrrelsen BED (Binge Eating Disorder) – ofte oversat til tvangsoverspisning på dansk. Hun er langtfra den eneste, der med behandling har fået en mærkbart bedre trivsel. Ni ud af ti deltagere hos os i Foreningen Spiseforstyrrelser og Selvskade lever ikke længere op til diagnosekriterierne for BED, når behandlingen er slut, og de samme gode resultater ser vi fra andre behandlingssteder.

Den rette behandling kan således ændre livet for de 40.000-50.000 mennesker i Danmark, der lider af BED. Men kun få kender lidelsen, og endnu færre har erfaring med at behandle den. Her, godt to år efter at BED blev en anerkendt diagnose i Danmark, er der stadig forsvindende få behandlingstilbud til de ramte. Vi har netop foretaget en rundspørge til alle regioner, og lægger vi tallene sammen for hele landet, vil mindre end én procent kunne få behandling om året. For børn og unge under 18 år er tallet endnu lavere. Kun én region har et tilbud til ramte under 18 år.

Behovet for langt mere BED-behandling mærker vi, hver gang vi åbner ventelisten for vores behandling. Kun få dage senere er listen igen fyldt, og vi må lukke den. Det er derfor på tide, at regioner og kommuner får sat turbo på udviklingen af tilbud til de mennesker, der kæmper med BED. Men det kræver varige midler både til at udvikle og drive behandlingstilbud og til at rekruttere, uddanne og fastholde nok personale. Midler, som regionerne indtil videre kun har fået via en midlertidig pulje, som udløber i 2025.

Det er oplagt, at BED bliver en af de diagnoser, der prioriteres, når psykiatriplanen i de kommende måneder og år udmøntes i konkrete initiativer og finansiering.
Laila Walther, direktør i Foreningen Spiseforstyrrelser og Selvskade

Uden en fast finansiering vil det fortsat være alt for få mennesker, der kan få den nødvendige hjælp, og vi risikerer, at ressourcerne tages fra andre borgere og patienter i psykiatrien, der har lige så meget brug for behandling.

Derfor opfordrer jeg regeringen og Folketinget til at tage ansvaret på sig og sikre, at mennesker med BED fremover kan få den behandling og hjælp, de har brug for. Det er oplagt, at BED bliver en af de diagnoser, der prioriteres, når psykiatriplanen i de kommende måneder og år udmøntes i konkrete initiativer og finansiering.