Som mand skal man klare sig selv

Tvangsoverspisning

Jeppe havde tvangsoverspisning i årevis uden at vide det, men troede det handlede om manglende motivation.

Jeppe Lund Holst

Som mand har man en tendens til at tænke, at man skal klare sine problemer selv. Overvægt skal fx løses med slankekure og træning, og lykkes det ikke, er man ikke motiveret nok.

Så når man som mand siger, at ens overvægt skyldes BED, kan det opfattes som en dårlig undskyldning for ikke at tage ansvar. Derfor var det forbundet med mange overvejelser at fortælle min mandlige omgangskreds om spiseforstyrrelsen.

Jeg synes ikke, det er mindre maskulint at være ked af det og vise følelser, og jeg har altid været god til at fortælle, når jeg ikke havde det godt. Men reaktionerne på min spiseforstyrrelse kunne jeg godt være nervøs for.

Samtidig ved min omgangskreds, at jeg har gået og ventet på eftervirkningerne af en svær barndom med en alkoholiseret far. Det har nok været medvirkende til, at de måske har haft endnu mere fokus på, at jeg skulle droppe de ’dårlige undskyldninger’ og komme i gang med at tabe mig.

Derfor var jeg klar over, at jeg skulle kunne argumentere, når jeg, inden behandlingen i Foreningen Spiseforstyrrelser og Selvskade, fortalte dem om en eventuel spiseforstyrrelse. Reaktionen var da også skepsis.

Når jeg blotter jeg overfor andre mænd og siger, at jeg er ked af det, føler jeg mig udsat. Jeg tror måske, det kan være lettere for kvinder – jeg forestiller mig, at de på en anden måde er vant til at tale om følelser og det, der er svært.

Det tror jeg, fordi det altid har været nemmere for mig at tale med kvinder om netop det. Derfor fungerede det rigtig godt for mig, at de to terapeuter i gruppen var kvinder.

For fem år siden var jeg ikke gået i behandling

For fem år siden var jeg ikke gået i behandling, men havde tænkt, at jeg skulle klare det selv. Som 29-årig blev jeg heldigvis klar til det. Dels fordi jeg gerne vil være en god far for mine børn, og dels fordi jeg har arbejdet meget med mig selv og forstået, at jeg havde brug for hjælp.

Det holder ikke, at mænd skal klare sig selv.

BED: Ret til behandling

Op mod 50.000 danskere lider af BED (tvangsoverspisning). Men lige nu er der ikke engang 400 pladser til behandling af BED i psykiatrien om året. Det betyder, at der er plads til færre end 1 ud af 100 med BED. Det er alt, alt for få pladser – og det har store menneskelige omkostninger!

Mange, der lider af BED, oplever stor mistrivsel med negative følelelser som skam, lavt selvværd og en følelse af at være forkert. Mange fortæller om, at de mødes af fordomme og diskrimination, hvilket kan føre til isolation, ensomhed, depression og selvmordstanker.

Personer, som er diagnosticeret med BED, har ret til behandling! Derfor kræver vi, at politikerne på Christiansborg sikrer de nødvendige midler, så flere kan få behandling.

Læs mere, og skriv under på vores krav om flere behandlingstilbud her >>

Jeppe Lund Holst, 30 år

To mennesker snakker en sen aften
Bliv frivillig
Hos Foreningen Spiseforstyrrelser og Selvskade kan du blive frivillig og hjælpe mennesker berørt af en spiseforstyrrelse eller selvskade.