Nyhed

Rekordmange samlet for at få den nyeste viden om selvskade

600 fagfolk på tværs af sundhedsvæsnet, kommuner og civilsamfund var torsdag samlet til verdens største selvskadekonference i København.

Foto fra Selvskadekonferencen 2024

Biografsale er sjældent fulde klokken ni om morgenen, men torsdag morgen var der sat ekstra stole ind i Fisketorvets største biografsal i København for at sikre siddepladser til alle fremmødte. 600 fagpersoner var samlet for at høre om den nyeste danske og internationale forskning om selvskade og for at dele erfaringer med at hjælpe unge og psykiatriske patienter med selvskadende adfærd.

Bag konferencen står Foreningen Spiseforstyrrelser og Selvskade, Team for selvskade i Region Hovedstadens Psykiatri og Psykiatrien i Region Midtjylland.

”Den Nationale Selvskadekonference er skabt med en ambition om at samle fagfolk fra hele landet til en dag med inspiration til og viden om, hvordan man bliver endnu bedre til at hjælpe og støtte mennesker, der skader sig selv. Interessen for konferencen har været overvældende, og jeg håber, at dagens vigtige samtaler om, hvordan vi bedst hjælper denne sårbare gruppe, fortsætter på afdelinger landet rundt efter i dag,” siger Sabine Elm Klinker, vicedirektør i Foreningen Spiseforstyrrelser og Selvskade.

Momentum for bedre vilkår for mennesker med selvskade

Selvskade findes i mange former og alvorsgrader, og Den Nationale Selvskadekonference dækkede selvskade i bred forstand med oplæg om både mere velkendte selvskadeformer til de nyere selvskadefænomener og fra den debuterende selvskade til den svære repetitive selvskade.

At konferencen samlede 600 fagfolk og dermed er den største af sin art i verden, viser ifølge leder af Team for Selvskade på Børne- og Ungdomspsykiatrisk Center i Region Hovedstadens Psykiatri, Lotte Rubæk, at der er et stort potentiale for at løfte behandlingen på området.

”Den massive interesse for denne konference fortæller os dels, at selvskade er et udbredt problem på tværs af sektorer, og dels at der lige nu er et stort momentum i forhold til at forbedre vilkårene for mennesker med selvskade. Forhåbentlig vil deltagerne efter konferencen være endnu mere rustet til at møde de børn, unge eller voksne med selvskade, som de arbejder med til daglig,” siger Lotte Rubæk.

Det var anden gang, den historiske konference løb af stablen, og i år var Psykiatrien i Region Midtjylland også en del af samarbejdet om konferencen.

”I Psykiatrien møder vi ofte mennesker, der kæmper med selvskadende adfærd. Vi ser derfor stor værdi i at fremme og styrke vidensdeling på området. Den Nationale Selvskadekonference er blevet et tilløbsstykke, og vi er glade for at kunne bidrage til det vigtige samarbejde,” fortæller Kristine Dietz Godt, cand.psych, ph.d. på Afdeling for Depression og Angst på AUH, Psykiatrien i Region Midtjylland.

I år satte Den Nationale Selvskadekonference blandt andet fokus på:

  • En samlet forståelse af selvskadens vide landskab
  • Selvskade blandt elever på skoler og i uddannelser
  • Nye tilgange til selvskade på døgnafsnit
  • Digital selvskade – når unge skader sig selv anonymt på sociale medier
  • Digital behandling af selvskadende adfærd
  • Sex som selvskade

Programmet og alle slides fra oplæggene kan findes på selvskadekonferencen.dk.

Emne

Kontakt

Vicedirektør (hun/hende)
2441 0655
Kommunikations- og fundraisingchef (hun/hende)
5117 7578