Diagnosekriterier selvskade

Der findes to dominerende diagnosesystemer – WHO’s International Classification of Diseases (ICD) og den amerikanske psykiatrisammenslutnings Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders (DSM). I Danmark og i det meste af Europa anvendes ICD som diagnostisk manual, mens forskningen generelt tager udgangspunkt i det amerikanske DSM.

Indholdsfortegnelse

I dag opereres med ICD-10 og DSM-5. ICD-10 blev senest revideret i 1992, mens DSM-5 blev revideret i 2013. I 2022 udkommer ICD-11, som forventes at læne sig op ad DSM-5, og der vil sandsynligvis vil være tilføjelser og korrektioner inden for selvskade.

Vi vil nedenfor referere, hvordan selvskade placeres i de gældende diagnosesystemer ICD-10 og DSM-5.

ICD-10 om selvskade

Selvskade er endnu ikke anerkendt som en selvstændig diagnose i ICD-10 . Dette betyder, at der ikke eksisterer nogen entydige klassifikationskriterier i ICD-10.

På WHO’s hjemmeside om ICD-11, fremstår det endnu uklart, hvordan selvskade vil blive diagnosticeret i den reviderede udgave.

Du kan læse mere om selvskade i ICD-11.

DSM-5 om selvskade

Selvskade er endnu ikke anerkendt som selvstændig diagnose i DSM-5, men er medtaget som forslag til fremtidige kliniske diagnoser, der skal forskes yderligere i:

  1. I det sidste år, har personen, fem dage eller flere, foretaget intentionel selvskade på overfladen af hans eller hendes krop, på en måde der sandsynligvis forårsager blødning, blå mærker eller smerte (fx ved at skære, brænde, stikke, slå eller ved overdreven gnidning), med forventning om, at skaden kun vil føre til let eller moderat fysisk skade (dvs. ingen intention om selvmord).

    Note: fraværet af selvmordsintention er enten blevet oplyst af personen selv eller kan udledes fra personens gentagende adfærd som personen ved, eller har erfaret, sandsynligvis ikke har døden til følge. Personen foretager den selvskadende adfærd med en eller flere af følgende forventninger:
     
  2. At opnå lindring fra en negativ følelse eller kognitiv tilstand.
  3. At løse en interpersonel vanskelighed.
  4. At fremkalde en positiv følelsestilstand.

    Note: Den ønskede lettelse eller reaktion er oplevet under eller kort efter selvskaden og personen kan udvise adfærdsmønstre, der tyder på en afhængighed af at gentage adfærden.

Kommende arrangementer