Videnscenter

Digital selvskade: Når unge mobber sig selv online

Der er indført mange tiltag for at forebygge og bekæmpe mobning på nettet, men den digitale selvskade, hvor unge mobber sig selv online, er gået under radaren. Videnscentret i Foreningen Spiseforstyrrelser og Selvskade har modtaget en bevilling på 400.000 kroner fra Helsefonden til at belyse fænomenet.

Ung pige kigger trist på sin mobil

I 2013 skabte det overskrifter i Storbritannien, da en 14-årig pige begik selvmord efter langvarig mobning på det sociale medie Ask.fm. I politiets efterforskning viste det sig, at de ondskabsfulde kommentarer kom fra falske profiler, som pigen brugte til at mobbe sig selv. I 2016 tog en 15-årig pige fra Texas ligeledes sit eget liv, efter at hun anonymt havde skrevet til sig selv, at hun var grim og burde begå selvmord. Også herhjemme har medierne bragt historier om unge, der mobber sig selv på nettet. Fænomenet betegnes især som ”digital selvskade” og ”digital selvmobning”, men kaldes også ”auto-trolling”.

Hvorfor opretter unge mennesker falske profiler med det formål at nedgøre og mobbe sig selv online? Og hvordan bør det håndteres? Vi ved alt for lidt om digital selvskade i Danmark, for fænomenet og dets udbredelse er stort set ikke belyst herhjemme. Foreningen Spiseforstyrrelser og Selvskade vil gennemføre en undersøgelse, der skal belyse udbredelse, motiver, risikofaktorer og konsekvenser, når unge mobber og herigennem skader sig selv online.

”Udenlandske studier viser, at digital selvskade er mere udbredt blandt unge, der befinder sig i en udsat position og udviser tegn på psykisk mistrivsel. Der er bl.a. tale om unge, der oftere har været udsat for mobning i skolen eller på nettet, og de har i højere grad erfaring med fysisk selvskade offline.”
Birgitte Gade, projektleder i Foreningen Spiseforstyrrelser og Selvskade

Adfærden kan være udtryk for mistrivsel og et alvorligt råb om hjælp. Birgitte Gade, der er projektleder på undersøgelsen i Foreningen Spiseforstyrrelser og Selvskade, fortæller: ”Udenlandske studier viser, at digital selvskade er mere udbredt blandt unge, der befinder sig i en udsat position og udviser tegn på psykisk mistrivsel. Der er bl.a. tale om unge, der oftere har været udsat for mobning i skolen eller på nettet, og de har i højere grad erfaring med fysisk selvskade offline.”

Formålet med projektet er at indsamle viden, der kan danne baggrund for oplysning og vejledninger til fagpersoner og forældre samt bedre rådgivning til de unge, der udøver digital selvskade: ”I dag har hverken forældre, fagpersoner eller de digitalt selvskadende unge nogen steder at henvende sig, hvis de søger kvalificeret rådgivning om, hvordan de bør forstå og håndtere fænomenet. Det ønsker vi at ændre på med dette projekt”, udtaler Birgitte Gade.

Udenlandske studier viser, at unge typisk udøver digital selvskade for at fremkalde reaktioner fra jævnaldrende eller voksne. Det virker sandsynligt, at konsekvenserne af digital selvskade påvirkes af, hvordan de unges netværk reagerer på det negative indhold, de unge skriver om sig selv. Det understreger vigtigheden af at oplyse om og udvikle vejledninger til håndtering af digital selvskade.

Vi er meget stolte og taknemmelige over bevillingen fra Helsefonden, som dækker godt og vel halvdelen af projektudgifterne. Lige nu søger Foreningen Spiseforstyrrelser og Selvskade derfor restfinansiering til projektet.